DIRECȚIA PENTRU SPORT ȘI TINERET A MUNICIPIULUI BUCUREȘTI

Propuneri în vederea modificării/completării legislative privind activitățile de și pentru tineret/studenți

30 October 2015, Slider, Stiri, Stiri Tineret
20151028_131140

În data de 28 octombrie 2015, la sediul DSTMB din B-dul Magheru nr. 28-30, în urma convocării de către Direcția pentru Sport și Tineret a Municipiului Bucrești a ONGT/ONGS-urilor, a avut loc ședința de lucru cu privire la propuneri în vederea modificării/completării legislative privind activitățile de și pentru tineret/studenți.

În aceasta ședință au avut loc discuții privind modificări/completări ale Legii nr.350/2006 a tinerilor, Legea nr. 333/2006 privind înființarea centrelor de informare și consiliere pentru tineri, HG 259/2006 privind aprobarea Normelor de cheltuieli pentru realizarea programelor Autorităţii Naţionale pentru Tineret în domeniul activităţii de tineret și HG 651/2009 privind modificarea Normelor de cheltuieli pentru realizarea programelor Autorității Naționale pentru Tineret în domeniul activității de tineret, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 259/2006.

S-au identificat și stabilit propuneri importante după cum urmează:

1. În ceea ce privește modificarea/completarea Legii nr.350/2006 a tinerilor:

  • Introducerea Registrului ONG-urilor – sub patronajul DJST/DSTMB sau a autorităților locale
  • Consilii Consultative pentru problemele pe tineret – ONG-urile naționale să aibă obligativitatea de a înființa ONG-uri la nivel local (comună, județ)
  • Alocarea obligatorie a unui procent din bugetul autorităților locale pentru organizarea și desfășurarea activităților de tineret pe plan local
  • Introducerea Strategiei Naționale și Pilonii acesteia cu revizuirea acesteia la finalul termenului (ex.: 2020 termen final al actualei Strategii Naționale)

2. În ceea ce privește modificarea/completarea HG 259/2006:

  • Pentru cheltuielile de masă, suma alocată să fie de minim 55 lei/persoană și/sau 5% din salariul minim pe economie (brut)
  • Pentru cheltuieli de cazare, suma alocată să fie de minim 80 lei/persoană.

În cadrul ședinței au fost prezenți reprezentanți ai următoarelor ONG-uri: Asociația Pathos, Consiliul Tineretului din România, Centrul de Excelență Academica CEXA, Forumul Tinerilor din România, Asociația Ecologică Arcul Carpatin, Uniunea Studenților din România, Asociația Tinerilor Bucureșteni, Asociația CNFPP Titus Flavius Vespasian, Asociația Studenților și Elevilor Basarabeni.

Totodată am fost onorați de prezența Secretarului de Stat al Ministerului Tineretului și Sportului, domnul Adrian Dumitru BUGHIU, care a răspuns întrebărilor ONGT/ONGS-urilor cu privire la modificările/completările legislației în domeniul tineretului și care a ținut să remarce într-un mod pozitiv buna colaborare și buna desfășurare a activității de și pentru tineret a instituției noastre în parteneriat ONGT/ONGS-urile și nu numai.

Le mulțumim celor prezenți în cadrul ședinței pentru că au dat dovadă de o bună colaborare cu instituția noastră prin interesul acordat modificărilor legislative și nu numai. Ne bucurăm că reprezentăm o garanție și un sprijin pentru ONG-uri, și totodată că aceștia vin deschiși către noi printr-o prezență activă ce este resimțită în teritoriu prin proiectele de tineret implementate în parteneriat, consiliere, îndrumare și nu numai.

 

Ștefan Cristian SANDULACHE

Director executiv